Скандали и упреци врят в парламента днес, където се обсъжда бюджета

...
Скандали и упреци врят в парламента днес, където се обсъжда бюджета
Коментари Харесай

В парламента пак скандали за бюджета на държавата, ГЕРБ скочиха на Асен Василев

Скандали и упреци врят в Народното събрание през днешния ден, където се обсъжда бюджета на страната за тази година. Основните " препъникамъни " - изключително в бюджетната комисия, до последно бяха плануваните повече пари за заплати и по-малката събираемост.

С към 400 млн. се е нараснала план-сметката на страната, като средствата са основно за увеличение на заплатите в държавния бранш. 157 млн. лева ще бъдат заделени за заплати в Министерство на вътрешните работи и ДАНС, 30 млн. лева са заделени за Спешна помощ, а 75 млн. отиват за нарастване на заплащанията в защитата.

Само преди дни в отрасловата комисия бюджетът беше признат, само че вносителят му – финансовият министър Асен Василев, се отхвърли от него. Причината е, че някои от предложенията му отпаднаха. Така да вземем за пример, не срещна утвърждение концепцията компании със чиновници над 50 души да изплащат заплатите на служащите си единствено по банков път. Беше призната концепцията това да важи за компаниите с служащи над 100 души, съобщи bgonair.bg.

В пленарната зала се развихри спор за обезщетенията на бизнеса за тока.

" Параграф 3 разрешава да се попълня фонд " Сигурност " на енергийната система, от който да се изплащат обезщетения на бизнеса, в случай че цената на електрическата енергия мине над 200 лева на мегават/час ", каза финансовият министър Асен Василев.

От ГЕРБ-СДС отвърнаха и дефинираха това като манипулация.

" На финансовия министър не му стигат парите и желае тези налози да продължат до края на годината. Манипулацията с това, че надали не, че с приемането на параграф 3, от него зависят обезщетенията за бизнеса, е цялостна неистина ", сподели Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Отговори последваха и от останалите парламентарни групи.

" На другия ден финансистът Бойко Борисов е наредил на групата какво да прави и в този момент, с цел да е спокоен Асен Василев и с цел да не се наложи след 10-15 часа гласоподаване да се врътне и да каже, че той не поддържа този бюджет, по тази причина това се прави в този момент ", обясни Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

" Този хасковски гамбит, който ще го гледаме през днешния ден през целия ден тук, е явен, само че в последна сметка е несериозна работа ", каза Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

От " Възраждане " опонираха на ПП-ДБ, като ги нарекоха " патерици ". " Доброто ченге, част от хасковския гамбит, ще гласоподава „ срещу “ или „ за “, както той реши – по съвест. Но другите ще ви поддържат. Затова недейте да лицемерничите и да обяснявате " некоалиция ", кавалерски съглашения. Не, патерици сте ", каза Цончо Ганев от " Възраждане ".

" Нашата скромна финансова експертиза демонстрира, че този механизъм в действителност включва и частните сдружения, а освен държавните, както беше до скоро ", коментира Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

Очаква се дебатите да продължават до късно вечерта, до момента в който не одобряват дефинитивно бюджета на страната.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР